WordPress installeren

Hoe installeer je WordPress in 5 minuten, maar ook wat doe jer erna?

Je denkt: “WordPress installeren, hoe moeilijk kan het zijn?” en je hebt volledig gelijk. WordPress is gekend voor zijn famous 5-minute install. Als je iets verder wil gaan om je WordPress te finetunen, dan kruipt er snel iets meer tijd in de installatie, waar je later dan wel de vruchten van plukt.

5-minute install

Desire neemt ons mee doorheen het proces om een WordPress-website te installeren op je lokaal toestel. Hij begint bij het installeren van een eenvoudige lokale machine zodat je effectief daar je website kan opbouwen en inhoud kan aanpassen, voordat deze live moet gaan. In zijn voorbeeld, maakt Desire gebruik van XAMPP, omdat daar alles in elkaar haakt en je het direct kan gebruiken.

Na het opzetten van je server, volgt de installatie van een WordPress website. 
In enkele stappen geraak je al aan een werken website:

 1. WordPress downloaden
 2. Bestanden in de juiste map zetten
 3. Database aanmaken
 4. Surfen naar je lokale URL
 5. Database-instellingen ingeven
 6. Website-instellingen ingeven
 7. Aanmelden en je bent klaar

De belofte om in 5 minuten een WordPress op te zetten, heeft Desire zeker waargemaakt. Nu begint het echte werk natuurlijk pas, maar dat is voor een andere meetup-afspraak.

Enkele van de links

Wat na de installatie?

WordPress is behoorlijk gebruiksvriendelijk als het op de backend aankomt. Een website beheren kan voor het grootste deel op die plaats. Zo ook het aanpassen van veel instellingen. Er zijn echter ook instellingen of functies die via één of enkele regels code op de juiste plaats moeten ingevoerd worden. In het totaal overloopt Cedriek de belangrijkste instellingen die hij aanpast bij iedere WordPress installatie.

De aanpassingen moeten worden gedaan in de backend, in de wp-config.php of in de functions.php (die dan weer in het thema zitten). Als je deze combineert, krijg je een geoptimaliseerde WordPress installatie.

Enkele van de links

Om af te sluiten

 • De volgende samenkomst zal zijn op 9 december. We kozen opnieuw ‘t Borrelhuis als locatie.
 • Praat verder op de WordPress Belgium Slack
 • Heb je nog een idee voor een talk of onderwerp, let us know!
 • Er komt nog eens een WordCamp Antwerp aan:
  27 – 29 maart 2020!!

Bedankt aan alle aanwezigen om er weer een geslaagde Meetup van te maken.

We kijken al uit naar de volgende editie op 9 december.

De bekende 5-minuten installatie!

Monday, Nov 18, 2019, 7:00 PM

‘t Borrelhuis
Witte Nonnenstraat 28 Hasselt, BE

11 Members Went

WordPress is (onder andere) gekend voor zijn “5-minute install”. Met zeer beperkte technische kennis kan iedereen een website installeren. Heb jij al ooit een WordPress website geïnstalleerd? Hoe lang duurde het je eerste keer? Waar liep je vast? Iedereen kan WordPress installeren! Daarnaast zijn er ook massa’s mogelijkheden binnen WordPress om de …

Check out this Meetup →

By Koen Huybrechts

As a professional WordPress developer, I work on a daily basis with WordPress together with our team @ AppSaloon. I learned everything from the awesome WP community. By organising meetups and Wordcamps, I try to give back to the community.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *