Stijn De Witte – WordPress als webapplicatie framework

Kan WordPress ook gebruikt worden als webapplicatie framework?
Dat was de vraag van Stijn aan het publiek; maar ook aan zichzelf als gevolg van een recente opdracht waarbij al een demo-website was opgezet.

Het verschil van een ‘webapplicatie’ en ‘website’: een webapplicatie gaat verder dan een website. Voorbeelden zijn webmail-platformen, salesforce. Deze zijn meestal gebouwd op angular, ruby en pyton.

In 2015 verklaarde Matt Mullenweg nog dat WordPress het ‘operating system van het web’ kon worden. Hierbij blijft de back-end WordPress; de front-end kan ‘vanalles’ zijn. De REST API gaat ons hier naartoe leiden.

De demo website steunt nu op de plugins Advanced Custom Fields, Custom Post Type UI en FacetWP.  Stijn vroeg zich dus af welke andere oplossingen er nog waren om dergelijk resultaat te bekomen; ook naar duurzaamheid toe (snelle database).
Tijdens een interactief gesprek kwamen verschillende meningen naar boven; waaronder het werken met REST API en JavaScript.

By Dave Loodts

Co-organisator van Meetup Antwerpen & Hasselt + WordCamp Antwerp 2016 & 2018. Zaakvoerder van Davel.be waar we WordPress websites maken die bezoekers gelukkig maken. Oprichter van Woofers.be als WordPress educatie platform en WordPress & WooCommerce onderhoud.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *