Gutenberg Theme night

Je zou bijna denken dat het een aprilgrap is, maar ook vandaag zijn we samengekomen met de WP Meetup Hasselt groep. Dit keer hebben we mogen luisteren naar 2 interessante sprekers. Alvast bedankt Veerle & Csaba!

Naast de beide presentaties, was er ook uitgebreid tijd voor Q&A, alsook met elkaar in gesprek te gaan.

De mogelijkheden van WordPress in Twenty Nineteen

Csaba Varszegi liet ons kennismaken met het nieuwste standaardthema dat beschikbaar is sinds WordPress 5.x. Het zeer minimalistische thema zit vol met features die je de kans geven om een volledige website op te bouwen zonder veel code te schrijven. Het minimalisme merk je in het niet-gebruiken van web fonts en dat jQuery niet beschikbaar is out of the box. De nodige hooks blijven wel beschikbaar uiteraard, als het nodig is.
Ook het feit dat je content in de Gutenberg editor qua look-and-feel sterk overeenkomt met de frontend is een grote plus voor content creators!
Daarnaast hebben de ontwikkelaars voor Twenty Nineteen een frontend workflow geïmplementeerd die volledig past in 2019. Met een implementatie van de SASS-workflow kan je vlot aanpassingen aan het thema doen.

Ook spreekt Csaba kort over zijn ervaring bij het ontwikkelen van Twenty Nineteen en hij raadt ons allemaal aan om zelf mee te werken aan WordPress. Meewerken aan een volgend thema kan een goede instap zijn in de internationale community. Het kan best intensief zijn, maar de ervaring die je opdoet is ontzettend waardevol. Wees ook trots op je bijdrage aan de community, hoe klein je deze ook inschat.

Enkele van de links

Voor een overzicht van alle links, kan je terugkijken naar het verslag van de meetup in Antwerpen

De Slides

Maak je thema Gutenberg-compatibel (basics)

Veerle Verbert nam ons mee op weg doorheen de 5 strategieën die je kan hanteren om met de nieuwe Gutenberg editor om te gaan. In het begin was er best wel wat #WPdrama net voor de release van WordPress 5.0 in combinatie met de Gutenberg editor. Nu het stof wat is gaan liggen en er verschillende positieve reacties zijn over de editor, is het tijd om te beslissen wat je zelf met Gutenberg gaat doen. Hiervoor kan je een van de volgende strategieën kiezen:

  1. Do nothing
  2. Withstand the changes
  3. Getting Gutenberg ready: The basics
  4. Getting Gutenberg ready: Full force
  5. Startover

Gutenberg geeft je veel tools om alles aan te passen naar jouw noden en de noden van de gebruiker. Aan de hand van enkele functies die je in de functions.php kan toevoegen, komt je al een heel eind. Veerle illustreerde alles met veel voorbeelden en use-cases.

Enkele van de links

Voor een overzicht van alle links, kan je terugkijken naar het verslag van de meetup in Antwerpen

De Slides

Om af te sluiten

  • De volgende samenkomst zal zijn op 3 juni. We kozen opnieuw ‘t Borrelhuis als locatie
  • Denk je nog aan de Survey? We zoeken nog input
  • Praat verder op de WordPress Belgium Slack

Bedankt aan alle aanwezigen om er weer een geslaagde Meetup van te maken.

We kijken al uit naar de volgende editie op 3 juni!

Gutenberg theme night

Monday, Apr 1, 2019, 7:00 PM

‘t Borrelhuis
Witte Nonnenstraat 28 Hasselt, BE

16 Members Went

De lancering van WordPress 5.0 is alweer even achter de rug, ondertussen hebben we zelfs al WordPress 5.1. Toch willen we even inzoomen op de grootste nieuwigheid die WP 5.0 met zich meebracht: de nieuwe editor. Hopelijk hebben jullie na de meetup van oktober toch al de kans genomen om er op zijn minst even met te experimenteren? Deze meetup gaan w…

Check out this Meetup →

By Koen Huybrechts

As a professional WordPress developer, I work on a daily basis with WordPress together with our team @ AppSaloon. I learned everything from the awesome WP community. By organising meetups and Wordcamps, I try to give back to the community.

One reply on “Gutenberg Theme night”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *